Λίγα λόγια για μας

Ένα κόσμημα της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης

Το 1905 boutique hotel λειτουργεί σε νεοκλασικό κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά στις αρχές του περασμένου αιώνα, κατά την τελευταία φάση της Οθωμανοκρατίας, όπου στην Ξάνθη σημειώνεται μεγάλη οικονομική άνθηση από το εμπόριο του καπνού, με αποτέλεσμα την έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1905, με σκοπό να στεγάσει τον Οθωμανό τοποτηρητή Χιλμή Πασά και έτσι λειτούργησε έως το 1919.

Με τη συνθήκη των Σεβρών(1920) ,η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης πέρασε στο ελληνικό κράτος . Η χήρα του Χιλμή Πασά, Χαλιδέ Χανούμ, που ήταν κόρη του Χαλήλ Πασά, μεταπώλησε το οίκημα το 1922 στην οικογένεια του δικηγόρου Εμμανουήλ Καρυωτάκη, ο οποίος ήρθε στην απελευθερωμένη πλέον Δ. Θράκη για να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Στη συνέχεια της ζωής του ,ο Ε. Καρυωτάκης , υπήρξε βουλευτής της Ξάνθης από το 1928 έως το 1933 με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μετά την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στην πόλη, στο κτίριο στεγάστηκε το διοικητήριο των Βουλγάρων . Την περίοδο αυτή, επικαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες και ο ζωγραφικός διάκοσμος του κτιρίου. Με την απελευθέρωση το κτίριο λειτούργησε ως Κέντρο Αλλοδαπών και τελικά επανήλθε στην κατοχή της οικογένειας Καρυωτάκη το 1954. Για πολλά χρόνια στο ισόγειο του αρχοντικού λειτουργούσε το μοδιστράδικο της Χρυσούλας και Χαρίκλειας Βέλιου. Ο γιος του Εμμανουήλ Καρυωτάκη, Μενέλαος ήταν ο επόμενος χρήστης του κτιρίου . Aπό αυτόν πέρασε, στην κατοχή των σημερινών ιδιοκτητών το 2006, οι οποίοι και το αποκατέστησαν πλήρως.

Φιλοσοφία και στόχοι

Όταν οραματιστήκαμε τη χρήση των ορόφων του 1905 boutique hotel, δεν είχαμε ως σκοπό να προσθέσουμε μια ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα στην πόλη μας. Σεβόμενοι την ιστορία του κτιρίου, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Στόχος είναι μέσα από την αισθητική του χώρου μας , να «ταξιδέψουμε» τους επισκέπτες στην εποχή της belle époque, στην Ξάνθη των αρχών του 20ου αιώνα ,μέσα από την καρδιά της Παλιάς Πόλης.

COPYRIGHT© 2016 | 1905 BOUTIQUE HOTEL